onsdag 1 november 2017

Vad ska vi med skogen till nu för tiden



Förra veckan besökte jag tillsammans med några andra kristdemokrater Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) i Skinnskatteberg. Där kan man utbilda sig till skogsmästare. Vi träffade tre män som länge arbetat på skolan.
.
Vacker byggnad, visst?
.

.
Det starkaste intrycket är dessa herrars ständiga återkommande till att det handlar om att koppla ihop kunskaper som finns rent praktiskt och fysiskt ute i skogen, med det man studerar sig till via böcker och rapporter.
.
Därför slåss de för att behålla krav på praktisk erfarenhet från skogen innan man är behörig. Något som annars är högst ovanligt för en universitetsutbildning.

Undrar hur många som tittat ut genom det här fönstret?



Svensken har genom alla tider befunnit sig mycket i skogen, dels för att skogen är en stor del av vår landyta och varit en inkomstkälla för den som bodde på landsbygden, men också för att skogen varit en förutsättning för att industrin skulle växa fram.

Nu arbetar allt färre i skogen. Istället gör vi besök till skogen för att plocka svamp, ta en promenad eller rida. En stunds förströelse. En del bor så långt från skogen att de knappt aldrig tar sig dit. När är du i skogen?

Självklart innebär det här att kunskapen om skogens betydelse och förståelse för skogsägarnas villkor minskar i samhället.

Hur många känner t ex till att intäkterna kommer i en stor klump kanske var 10 e år. Dessa pengar ska sedan räcka att leva på till nästa avverkning.

Tidigare var det fler som levde på sin skog och var helt beroende av dessa inkomster. Nu har man istället ofta ett annat arbete och skogen vid sidan av, dvs man behöver inte avverka skog för att få sin ekonomi att gå ihop. Då blir det svårare att hitta skog att avverka. Hur blir det då - om det blir svårt att hitta träd?

Men kalhyggen är inte snyggt... och så försvinner svamparna... så säger de som kommer på besök i skogen. Och så uppstår en konflikt mellan de som lever på att bruka skogen - skogsnäringen och de som lever på att besöka skogen - turismnäringen. Till det finns också miljökrav med olika skolor om vad som är bäst och så vår allemansrätt.

Det var också mycket intressant att höra om det arbete SLU och SIDA bedrivit i Etiopien för att bygga upp ett skogsbruksuniversitet, där det idag finns 1500 studenter. Fantastiskt när den kunskap som finns i Sverige kan spridas!

Att bruka eller betrakta skogen är frågan.
.
Helst både ock.



/M







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar