måndag 16 januari 2017

Effektiv metod för att eliminera kollektivt psykbrytJag följer Tidningen Chef på Facebook. För ett tag sedan hade de en artikel om att få ordning på sin vardag genom att införa tänket från Lean. Läs artikeln här.
 
Det här med Lean Production blev väldigt poppis för knappt 10 år sedan. Även Region Västmanland jobbar med att införa det i sjukvården, men frågan är om det verkligen slagit igenom på effektitivtets-sidan.
 
Lean Production enligt Wikipedia: "Syftet med Lean production är att identifiera och eliminera alla faktorer (muda) i en produktionsprocess som inte skapar värde för slutkunden."
 
Jag gillar verkligen tankarna med Lean och försöker ofta tänka Lean i hemmet. Varför gör jag så här? Kan jag göra på ett annat sätt och dessutom hitta en rutin så jag gör på samma sätt varje gång?
 
Och jag/ fmiljen har sedan skapat några sådana Lean-processer/ eller i alla fall tänk som jag kommer dela med mig av här på bloggen. Dagens avsnitt handlar om strumpor.
 
Hur många omaka strumpor finns det här i världen? Och hur många psykbryt har jag drabbats av på morgonen när barnen var små?  Då, när tiden på morgonen knapp och hela familjens rena strumpor, i olika färger och 4 storlekar, prydligt låg ihopsamlade i ett berg på tvättbänken...
 
Slutkunden är alltså i det här fallet jag och familjen. Jag vill eliminera/ förändra arbetet att med att samla alla strumpor i en gemensam hög eftersom det leder till frustration och merarbete snarare än en harmonisk morgon.
 
Mina åtgärder:
1. Minimera antalet varianter på strumpor. Vid inköp köp minst två par av samma sort. Om familjen har olika sorter/ storlekar välj motiv/ färger på strumporna så det är lätt att se vilka som hör ihop och till vilken person.
 
2. Märk upp torkställningen med respektive persons namn. Vid upphängning/ torkning sorteras strumporna till rätt person.
 
3. Försök lära alla tvättmedhjälpare och inköpare reglerna. (Det absolut svåraste)
 
4. Alla kan relativt enkelt på morgonen själv hitta sina strumpor, även om strumporna inte lyckats ta sig till respektive garderob.
 
Det här systemet har sparat mig många gråa hårstrån. Kanske behovet inte är lika stort nu när barnen är stora, men det har i alla fall resulterat i att slutkunden - dvs familjen kunnat eliminera stress och tid kring strumpletande.
 
Hur gör du?
 
 
/M
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar