söndag 22 januari 2017

Kan du vispa kan du imponera med pavlova



Än finns tid att fixa en smaskig efterrätt till söndagsmiddagen. Varför inte en marängtårta - pavlova. Jag blandade ihop några recept igår och gjorde lakritspavlova med halloncurd.
 
Låter fint men är inte svårt. Men det tar en stund i ugnen förstås.
 
Räcker till 10 personer.

Botten
4 äggvitor
2,5 dl strösocker
1 msk majsstärkelse
1 tsk äppelcidervinäger
(1,5 tsk lakritspulver)

Ugn 150 grader
Vispa äggvitor till fast skum med elvisp
Tillsätt socker och vispa på högsta hastighet i 5 min. Ställ klocka o slarva inte med vispningen!
Tillsätt majsstärkelse och vinäger. Vispa ytterligare 1 min
Rör i lakritspulver, slarvigt

Rita en cirkel, ca 25 cm på bakplåtspapper.
Bred ut smeten i cirkeln. Smeten ska vara högre på kanterna.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 1,5 timme. Låt svalna.

Halloncurd
400 g hallon (frysta går bra)
1 dl socker
4 äggulor
3/4 msk majsstärkelse
50 g smör

Koka hallon och socker några minuter.
Passera hallonen i finmaskig sil.
Vispa i majsstärkelse och äggulorna. Sjud tills krämen tjocknar. Inte koka. Ta mer majsstärkelse om det behövs.
Ta bort från plattan och rör i smöret.

Vid servering. Bred över halloncurd och sedan grädde. Det blev lite halloncurd över, jag använde inte allt.

En tårtbotten att variera i det oändliga. Kräm av rabarber, citron eller choklad.
Men det räcker med bär och grädde till.

Det mörka på marängen är lakritspulvret.



/Mmmmm
 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar