tisdag 15 november 2016

Vi fick höra: Är så ful så jag inte vill leva längre

Igår besökte Kristdemokraterna Onkologen i Västerås. Och inte bara det, vi imponerades också över deras verksamhet.

Vi fick veta att antalet cancerfall ökar med 2 % varje år i Västmanland. Och det trots att vi infört t ex mammografi och cellprov. Ökningen ses i hela Västvärlden. Och någon minskning finns inte i sikte.
 
Kristdemokraterna är ofta intresserade av den del av vården som har stor betydelse för att patienten ska må bra - men som ligger lite utanför medicinen. Det hör ihop med att vi alltid söker ett helhetsperspektiv. Exempel på sådana områden är bemötande, kontakt med anhöriga och en vacker omgivning.
 
Chefen på Onkologen delade med sig av en berättelse, som jag tror vi kommer minnas länge. Hon hade träffat på en kvinna på stan, som var under behandling. Kvinnan hade sedan gången innan de träffades blivit kraftigt uppsvälld i hela kroppen, även ansiktet.
 
Kvinnan sa: "Nu vill jag inte leva längre. Min man ska inte ha en så ful fru."
 
Onkologen kommer snart tack vare statliga pengar till cancervården (initiativ Göran Hägglund) ha en sexolog som hjälper patienterna med frågor som rör exempelvis relationen i äktenskapet. En nog så viktig anledning för att orka kämpa sig igenom tuffa behandlingar. Bra!
 
Det är fantastiskt vilken utveckling cancervården haft de senaste 20 åren. Det som var omöjligt att överleva då är fullt möjligt idag. Samtidigt får vi komma ihåg att vi är lyckliga att bo i Sverige. Det är inte många andra platser i världen som kan erbjuda invånarna så fin och effektiv vård.
 
Här poserar vi framför den toppmoderna strålningsapparaten. Patienten ligger på bordet, med vader och fötter i de blå formarna till vänster. De flesta har en personlig formgjuten kudde och ibland även en mask för att hålla huvudet helt still. Strålningen pågår ca 10 minuter. Apparaten ställs in med milimeterprecission varje gång.
 
Som sagt imponerande!
 
Elisabeth Wäneskog, Ingvar Nordén, Malin Gabrielsson
 
 
/M
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar