onsdag 28 september 2016

Sponsring - ja tack om patienterna får det bättre

 
Clownetterna Västmanlands Sjukhus, Västerås
 
 
Clownetter – är det värt att lägga pengar på sånt? Är det inte bättre med ytterligare en sjuksköterska?
 
En vacker park i anslutning till sjukhuset – gör det verkligen att människor blir mindre sjuka? Och vad spelar det för roll om det finns en tavla att titta på från sin sjukhussäng. Det är väl bara trams och onödigt?
.
Jag tycker dom här frågorna är superspännande och viktiga, men det är inte ovanligt att jag blir skrattad åt.
 
Fast hur ska pengarna räcka till det som inte är absolut nödvändigt. Absolut nödvändigt är såklart t ex vårdpersonal, läkemedel och olika undersökningar. Och sen är pengarna slut. Oftast mer än slut, eftersom Västmanlands sjukhus gör ett underskott på ca 200 miljoner kronor varje år.

 
 
 
För några år sedan föreslog jag och Kristdemokraterna att vi skulle fixa till en park i anslutning till i första hand sjukhuset i Västerås. Vi hade varit och blivit inspirerade av Händelseparken vid barnsjukhuset i Huddinge.
.
Ute i parken kan barn och föräldrar vara i det friska. Andas in doft av träd istället för spritade händer. Lyssna på fågelkvitter istället för korridorernas pipande. Berätta hemlisar för det stora stentrollet. Lyssna på en saga på parkbänken. Helt enkelt vara lite i det vanliga livet.
.
Händelseriket är finansierat av sponsorer från näringslivet, men även via Arvsfonden och Rotary. I anslutning till parken finns en skylt med namn på de som varit med och bidragit.
.
Vi tyckte att även en park vid sjukhuset i Västerås kunde finansieras av sponsorer – eftersom det är svårt nog att få våra skattepengar att räcka till. Men se det gick inte. Sossarna sa absolut nej till att ha reklam inne på sjukhusområdet???
.
I den värld jag strävar mot hjälps vi åt och gör saker tillsammans. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Jag tror det finns ett intresse bland företag, bland föreningar och privatpersoner att på ett konkret sätt göra tillvaron för människor på sjukhus något mindre skrämmande och något vackrare. Varför ska vi inte ta vara på den kraften?
.
En verksamhet som Clownetterna kan vara det som är skillnaden för om det överhuvudtaget går att genomföra en undersökning på ett hysteriskt barn eller inte. Ett trumset som en tonåring kan avreagera sig på kan vara skillnaden mellan att nå fram till personens innersta rum eller inte.
.
I min värld och det jag som Kristdemokrat tror på handlar det om mer än mediciner för att bli frisk och må bra.  Det handlar om ett samspel mellan kroppen, själen och de existentiella behoven och då räcker det inte med piller och behandlingar. Det behövs också musik, konstverk och någon att hålla i handen.
.
Men både när det gäller kultur i vården och sponsring finns stora skillnader mellan partierna.
.
Så kom ihåg - det spelar roll vem du röstar på.
 
/M

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar