onsdag 24 augusti 2016

Gästbloggare Maria Lindelöf: Klart det finns svenska värderingar




Ett samhälle är inte större än den lilla gemenskapen. Om du är trygg och känner harmoni i den lilla gruppen så kommer det att avspegla sig i det större.
 
För att känna sig trygg och uppleva harmoni måste människan ha spelregler, ha det uttalat vad det är som gäller, vara överens om vad vi som grupp sätter värde på och vilka beteenden som gör att vi stärker och lyfter varandra.
 
Den äldre generationen går före och fungerar som förebild för den yngre. Den yngre tar intryck av den äldre generationen, men lägger till sina egna färger, utvecklar och förnyar. Så ska det vara, men så är det inte. Jag tror vi kan bättre.
 
Sverige glider sakta isär och vi bidrar till det. Generationer som aldrig hinner ses, föräldrar som inte hinner vara närvarande, barn som saknar förebilder, män som inte tar ansvar, kvinnor som inte tar ansvar, vitt som inte gillar svart och svart som inte gillar vitt, värderingar som inte tål att diskuteras, ensamhet i grupp, mycket som vill ha mer och fler som vill ha mer.
 
Vi har levt i generationer och funnit, i reflektion, samtal och diskussion, att vissa saker gör att vi tillsammans mår bättre. Vissa saker som vi gör, tänker och är gagnar oss både som individer och som gemenskap, på kort och lång sikt.
 
Ibland känns det dock som om den diskussionen har avstannat. Samtalet har avbrutits och vi står ensamma med våra reflektioner över tingens varande. Våra tankar studsar mot gråa väggar i perfekt inredda hem. I köken trängs alla möjligheter till goda samtal och gemenskap över köksbordet, men vi är upptagna med något annat. Och avstånden växer.
 
Så stanna upp ett tag. Se dig omkring, verkligen se. Se ditt liv, se din värld och reflektera vad du kan göra för att minska avstånden mellan oss som lever här. Stanna upp ett tag och bestäm dig vilken människa du vill vara. Och gör sedan.
 
Vet du att det finns människor i vår stad som aldrig har lämnat sin stadsdel, aldrig pratat med en svensk, inte vet hur vi bor eller ens vad vi äter till middag – listan kan göras lång och avstånden mellan människor längre.
 
När du kommer till Sverige får du ganska bra stöd. Ja som ny i Sverige så finns alla möjligheter att etablera sig och de flesta myndigheterna sköter sitt uppdrag så gott de kan. Hela samhället stöttar dig och står till förfogande om du sköter dig. Ändå växer avstånden. Informationen finns där, men förståelsen om varandra saknas. Men det behöver inte vara så om vi bestämmer oss att vara det vi sagt att vi vill vara.
 
Du har ditt köksbord – bjud in någon till ett samtal. Utmana dig att möta någon du kanske aldrig mött tidigare. Byt tankar med varandra. Samtala kring det ni värdesätter. Gör det viktigt. Jag förundras verkligen över att det ens är en diskussion om det verkligen finns svenska värderingar. Klart det finns. Så länge vi har ett land och vi som bor här värdesätter vissa saker, så har vi svenska värderingar. Det är klart att vissa saker värdesätter vi som grupp mer än annat för det gagnar oss.
 
Jag sätter värde på ren natur, trygghet för mina barn, att ingen människa oavsett kön ska särbehandlas, att vi är snälla mot varandra, visar artighet och respekt, att vi klär oss fint och tar hand om våra kroppar såväl som våra tankar. Att man behandlar andra som man själv vill bli behandlad. Listan kan göras hur lång som helst.
 
Detta kan vi prata om där vid köksbordet över en tallrik linssoppa, bröd och ost och ett glas iskallt vatten. Mötet kommer att göra avtryck i dig, i den du möter och i förlängningen i vår gemenskap.



Maria Lindelöf
Initiativtagare till Invitationsdepartementet i Västerås (klickbar länk)
samt projektledare för Jobbpunkt Mimer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar