måndag 4 april 2016

Gästbloggare Agneta Berliner: All time high för Västmanland!


Agneta Berliner

All time high för Ung Företagsamhet i Västmanland!
Det finns få saker som ger en sådan energikick som att få vara delaktig i ungas entreprenörskap. Nyfikenheten, kreativiteten, uppfinningsrikedomen, nätverkandet. Att så påtagligt se ungdomarna växa och utvecklas.
I år är det rekordmånga ungdomar i Västmanland som driver UF-företag; över 890 ungdomar har startat drygt 250 UF-företag i länet. En 40-procentig ökning från förra året! Sedan dess har ungdomarna utvecklat sina produkter och tjänster, finslipat sina affärsplaner och mött kunderna ute på marknaden.
Årets regionala UF-mässa arrangerades på Bombardier Arena i mars då UF-företag från hela Västmanland demonstrerade och sålde sina produkter och tjänster på vad som kom att bli den största UF-mässan någonsin i länet. Alla stolta vinnare från de regionala tävlingarna finns att ta del av här.
Vi vet att det behövs fler företag i Sverige och mer av entreprenörskap. Och jag är övertygad om att fler ungdomar som driver UF-företag är en av vägarna framåt för ett mer företagsamt Sverige. Ett par olika studier som gjorts de senaste åren bekräftar att UF-företagande ger resultat.
2011 gav docent Karl Wennberg vid Stockholm School of Economics ut rapporten  "Övning ger färdighet - En långtidsuppföljning av UF-företagarens entreprenöriella karriärer i Sverige 1990-2007."
Rapporten visar att de personer som drivit UF-företag i större utsträckning (än de som inte drivit UF-företag);
  • startar företag
  • anställer fler personer i sina företag
  • har högre omsättning i sina företag
  • har längre livslängd på sina företag
 
Tilläggas kan att för kvinnor med UF-bakgrund så är sannolikheten hela 80 procent större att starta företag som aktiebolag än för kvinnor utan UF-bakgrund.
År 2013 presenterades rapporten  "Effekter av utbildning i entreprenörskap - en långtidsstudie av UF alumners arbetsmarknadspotential och företagande” av Karl Wennberg och Niklas Elert på Ratio. Studien visar att UF-företagare;
  • får en högre medelinkomst
  • att UF-företagare i större utsträckning blir chefer
  • att UF-företagare har en högre etablering på arbetsmarknaden
 Det bådar gott för framtiden!
 
Tack!
Läsåret för länets UF-företagare lider nu mot sitt slut. De erfarenheter som eleverna tillskansat sig under UF-året är möjliga tack vare ett mycket gott samarbete mellan Ung Företagsamhet, länets gymnasieskolor och näringslivet samt stöd från det offentliga. Ett stort antal företag, Nya Sparbanksstiftelsen, kommunerna, Landstinget Västmanland, Länsstyrelsen m fl bidrar starkt, inte minst finansiellt.

Många är de personer som ideellt ställer upp som rådgivare, jurymedlemmar, coacher mm. Engagerade UF-lärare och skolledningar är också ett måste för att UF-året ska bli givande för ungdomarna.

Ett stort tack från UF Västmanland för allt det engagemang och stöd som så många i länet ger. Tillsammans låter vi ungdomar testa sina gränser och utvecklas. De får lära sig att hantera motgångar och glädjas åt sina framgångar, de får lära sig att strukturera och prioritera samt skörda vinsterna av sitt arbete.
.
Men innan UF-året är slut, är det SM i Ung Företagsamhet i Stockholm den 16-17 maj. Läs mer här. Åk gärna dit att ta del av dynamiken och entreprenörskapet. En fantastisk upplevelse!
.
Att unga människor förstår vikten av entreprenörskap och företagande är avgörande för Sveriges framtid. Framtidens arbetsmarknad efterfrågar kunskap som vi kan föreställa oss idag. Därför behöver dagens ungdomar stimuleras att vara företagsamma, kreativa och lösningsorienterade.
.
En sak som värmer mig personligen mycket, är den generositet som UF-företagarna visar när de delar och gläds åt varandras framgångar, liksom när de uppmuntrar varandra vid motgångar.

Gästbloggare

Agneta Berliner

S
tyrelseordförande för Ung Företagsamhet Västmanland


Fakta om Ung Företagsamhet
Ung Företagsamhet är en ideell utbildningsorganisation som arbetar med entreprenörskap i skolan. Att driva UF-företag innebär att som gymnasieelev under ett läsår starta, driva och avveckla ett företag som en del av sin gymnasieutbildning.

Utbildningen erbjuds i 212 av Sveriges 290 kommuner, finns på över 600 gymnasieskolor och går att läsa på alla gymnasieprogram. I Sverige är det läsåret 2015/16 drygt 26.400 elever som driver över 8.200 UF-företag.

Sedan starten 1980 har över 330.000 elever drivit UF-företag i Sverige. Ung Företagsamhet finns också på grundskolan med Vårt samhälle, Se möjligheterna och Min framtid & ekonomi. Genom grundskolematerialet får eleverna lära sig grunderna i entreprenörskap och entreprenöriellt lärande, hur ett samhälle är uppbyggt och hur det ekonomiska kretsloppet ser ut.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar