onsdag 3 februari 2016

Varför ser det ut som det gör?


Antalet dagar med sjukpenning i Västmanland under 2015 är 84% högre bland kvinnor än män. Konstigt? Nej, inte alls. Kvinnor arbetar i offentlig sektor och män i näringslivet inom teknik eller som egna företagare.
Vi vet att inom offentlig sektor är lönen generellt lägre. Dessutom finns där fler deltidstjänster. Kvinnor har sämre hälsa i länet vilket innebär fler sjukdagar. Därtill har de lägre inkomst och  avslutningsvis får de sedan mycket lägre pension än männen. Det här är vad jag önskar jämställdhetsdebatten skulle handla om, istället för att begränsa de antal dagar barnen får med sina föräldrar.
Det kan någon försöka inbilla mig att deltidstjänster och låga löner inom offentlig sektor har med föräldraledigheten att göra. Nej, det har med konkurrens och antal arbetsgivare att göra. Männen har av tradition haft fler arbetsgivare att välja mellan och dessutom finns starka traditioner av eget företagande inom dessa sektorer. Då åker lönerna upp. Det är det som nu är på gång inom vården sedan alliansregeringen införde vårdval och därmed fler arbetsgivare.
Jag har många gånger sagt, att som kvinna tycker jag det är bra att sjuksköterskorna nu har fler arbetsgivare att välja mellan – olika kommuner, privata vårdcentraler, bemanningsföretag mm, men som arbetsgivare gör det livet mycket svårare, men det får vi lösa på något vis.
Mitt mål är att kvinnor och män ska ha lika goda möjligheter att utveckla sin fulla potential, oavsett bransch de vill arbeta i och oavsett om de har barn eller ej. Ingen ska hållas tillbaka och ingen ska lämnas efter.
Så enkelt och så svårt är det.
Hoppas det gav er något att fundera på!
/M

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar