onsdag 23 augusti 2017

Bakom kulisserna hos VL

I måndags var jag tillsammans med några andra kristdemokrater på besök hos Region Västmanlands bussbolag - VL. Vi träffade VD Peter Liss.Efter att ha pratat om och tittat på statistik liksom hur de mäter sina resultat blev det rundvandring i lokaler, verkstad och garage. Bussar tar mycket plats kan man säga.Många saker som säkert är helt självklart för människor i bussbranschen var så klart nya för mig. Det är därför det är så bra och viktigt med studiebesök.

Tidigare parkerades bussarna på rad på natten och städades en efter en för att vara fina till morgonkvisten. På vintern hann bussarna då bli kalla och isiga innan städarna hann fram. Dessutom var det så att om en buss i kön inte startade på morgonen blev det problem att få ut nästa buss i kön, eftersom bussarna stod så nära varandra.

Nu har i stället varje buss sin egen parkeringsplats. På kvällen kopplas sladd in direkt för laddning och annat, samtidigt som värmen som redan finns i bussen kan "återanvändas" och bussen hinner inte kylas ner.

Verkstaden är uppdelad i långvård och akutvård. Den här bussen befinner sig inom långvården :)Som flera andra yrken där man använder händerna är det brist på mekaniker. En boll för en politiker att fånga upp alltså.

Det kändes tryggt att träffa och se de som arbetar med samordning av bussarna och som har kontakt med chaufförerna om något händer. Full koll!

Det intryck jag fick av VL från insidan stämmer med det som kunderna uppfattning - fungerar mycket bra. Roligt.

/M

2 kommentarer:

  1. Hoppas nu att nästa utvecklingssteg för VL blir att börja med el-bussar, särskit i stadsmiljö. Finns flera provlinjer i landet redan. Snart är det en politisk fråga att sjösätta nästa generations kollektivtrafik. Låt KD ta ledning i fråga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Utredning pågår om elbussar i Västerås - men lite högre tempo vore önskvärt.

      Radera