torsdag 7 januari 2016


Hej!
Jag vill att Kristdemokraterna i Västmanland under mandatperioden ska ge sitt svar på de stora utmaningar som landstinget står inför. För att visa att det spelar roll att rösten hamnade just på oss.
Idag hade turen kommit till att få ner antalet hyrläkare - ett prioriterat vallöfte för oss.
Att det finns alldeles för många hyrläkare (vikarierande läkare), på länets vårdcentraler är den absolut vanligaste kritiska synpunkten bland Västmanlänningarna, enligt mig. Det påverkar patientsäkerheten, förtroendet för vården och hur många som kommer till akuten. Det påverkar också landstingets ekonomi och arbetsmiljön.
Jag har väntat på en plan från de rödgröna på hur hyrläkarna ska kunna fasas ut, men den planen har hittills lyst med sin frånvaro. Visst har det gjorts en mängd saker för att försöka komma tillrätta med problemet, men det har varit långt ifrån tillräckligt kraftfullt, eftersom antalet hyrläkare fortfarande ökar.
Jag vet att det går att vända trenden eftersom andra landsting har klarat det, men det kräver ett systematiskt arbete för att göra primärvården till en mer attraktiv arbetsplats för allmänspecialister. Det kräver också tydliga tidssatta mål, samarbete med sjukhusvården och skarpare regler. Detta saknas just nu.
Idag har därför Kristdemokraterna lämnat in en motion med förslag på hur hyrläkarna ska kunna fasas ut. Det kan tyckas enkelt med de få ord en motion innehåller, men sanningen är den att jag har pratat med en hel del insatta personer, läst vilka dokument som redan finns och hört mig för i andra landsting, innan jag och gruppen kunde komma fram till de här formuleringarna.
Tack alla som svarat på mina frågor – ni vet själva vilka ni är :)
Fortsatt god afton!
/M

 

MOTION
Fasa ut hyrläkare i primärvården
Effekterna av att patienter får träffa en ny doktor varje gång de kommer till sin vårdcentral är oroande och får konsekvenser för hela vårdkedjan. Hittills vidtagna åtgärder för att säkra patienters rätt till en kontinuerlig vård och fast vårdkontakt har inte varit tillräckligt kraftfulla!
Hyrläkare är inte enbart negativt och en ekonomisk belastning. Det är bättre att få träffa en hyrläkare än ingen läkare alls, men det är inte bra när det blir som det har blivit i Västmanland att en tillfällig hyrläkare blir den ordinarie. Då faller möjlighet till kontinuitet som är så viktigt när det gäller patientsäkerhet, arbetsmiljö och verksamhetsutveckling.
 
En så stor andel hyrläkare som vi har i den västmanländska primärvården skapar strukturella förändringar i hela sjukvården vad gäller patientflöden, arbetsmiljö och ekonomi. Men i synnerhet för patientsäkerheten. Därför bör användet av hyrläkare i primärvården även hanteras på en landstingsövergripande nivå – så patienter får en god vård genom hela kedjan – även om de får träffa en vikarie i primärvården – en hyrläkare.
Det är dags att ta fram en plan för hur hyrläkarna i primärvården på ett säkert sätt ska kunna fasas ut på några års sikt. Det är ett metodiskt arbete som kräver förberedelser och samarbeten över hela sjukvården och kanske även med andra landsting.
 
I väntan på en plan och utfasning behöver också omgående bättre rutiner utarbetas för att upprätthålla en säker vård och god arbetsmiljö - trots att vårdcentralen bemannas av hyrläkare.
Kristdemokraterna föreslår att landstingsstyrelsen får i uppdrag

att snarast införa landstingsövergripande rutiner som leder till stärkt patientsäkerhet i hela vårdkedjan trots nyttjande av hyrläkare i primärvården
att utarbeta en plan för att fasa ut användandet av hyrläkare i primärvården

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar