söndag 14 januari 2018

Hur mycket kostar ett sjukhus?

Regionhuset. Fd Västerås Lasarett invigt 1928
I helgen har vi hört på nyheterna om att det ska byggas sjukhus i Region Västmanland. Det ska det bli ett nytt hus för operation och akutsjukvård i Västerås. Men först ska det byggas ett nytt hus i Sala och sedan efter Västerås blir det också nytt i Köping.

Planering har redan pågått i flera år för huset i Västerås. Det första förslaget vi fick var ett betydligt mindre hus, men det visade sig att eftersom sjukhuset i Västerås är så gammalt och slitet så kostar det lika mycket att bygga ett mindre hus och sedan renovera de andra husen, som att bygga ett större hus.

Det finns väldigt mycket tyckande och tankar i ett så här stort projekt. Det vi som politiker oroar oss mest över är om huset blir så dyrt att bygga att det inte blir pengar över till att betala löner och allt annat som behövs för att ett sjukhus ska fungera.

Tjänstemän och politiker har också varit på studieresa och tittat på några andra sjukhus. Jag var en av två politiker som fick följa med. Du kan se och läsa om det fantastiska sjukhuset i Holland här.

Det har räknats och räknats om och räknats igen. Och nu är ett förslag på väg mot fullmäktige i februari.

Det tog lång tid att bestämma om Västerås Lasarett som stod klart 1928 också, se bilden. Beslutet fattades 1918 och huset var alltså klart först 10 år senare. Det blev Västerås femte lasarett. 1968 stod Västerås sjätte lasarett klart - på granntomten. Historiebeskrivningar hittar du här. 

Och nu 2018 är det alltså dags för ett nytt historiskt beslut. Det verkar som årtal som slutar på 8 är temat för sjukhusbyggen i Västerås.

Väldigt spännande blir det att få vara med på ett hörn i det här stora projektet.

Men svårt.

Väldigt svårt.
/MInga kommentarer:

Skicka en kommentar