Idag fick vi veta att landstingets kostverksamhet fått ta emot priset för ”Quality
Innovation of the year Europé” för det nya arbetssättet runt patientmaten.
Jättekul!!
Kost införde under 2015 en
helt ny patientmatsmeny med 28 olika maträtter att välja på vid varje måltid,
för att patienterna hela tiden ska hitta något de tycker om. Det är samma
maträtter som serveras vid varje måltid vilket ger stor valfrihet men samtidigt
en möjlighet att äta en favorit flera gånger.
Med det här nya
patientmatssystemet har Kost sparat drygt 6 miljoner kronor årligen, minskat
svinnet med 84 procent och ökat kundnöjdheten med 15 procentenheter.
Kost är en samverkan kring patientmat mellan Landstinget Västmanland och Landstinget i Uppsala län. Maten tillagas i huvudsak i Västerås. Läs mer här
De allra flesta patienterna
är bara inlagda på sjukhuset några dygn och därför hinner de ändå inte tröttna
på alla rätter. För de som ligger inne längre finns ytterligare en rätt som
varieras varje dag. Klurigt va!
Det här nya à la cartesystemet har nu fått flera olika
utmärkelser och genererar ett stort intresse. Jag tycker därför det är dags att
paketera själva innovationen 20-rätters-systemet i en produkt.
Hoppas ni får något gott att äta i helgen. Inspiration kan ni hitta på Kostverksamhetens meny. Kanske lax med citrussås eller pasta marinara eller varför inte lammfärsfrikadeller, och sedan pannacotta med drottningsylt till efterrätt.
P.S Det finns kapacitet för att leverera den goda maten till fler landsting eller kommuner.
/M
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar