söndag 17 september 2017

Just nu bakom partiernas kulisserEtt år kvar till valet. Förberedelserna är i gång. Och just nu drar den mest kritiska och inte helt ovanligt, konfliktfyllda perioden igång inom partierna.

En gång var fjärde år har man chans att avancera på allvar - och det är nu det avgörs. Vilka har fortsatt medlemmarnas förtroende, vilka tycker man har gjort sitt och vilka nykomlingar finns det...

Processen är liknande i alla partier. Det finns en grupp människor som medlemmarna utsett. Hos KD kallas de nomineringskommitté. De har till uppgift att ta fram ett förslag på vallista, exempelvis till val för landsting. Den vallista som sedan rapporteras till länsstyrelsen och som hamnar i vallokalen för dig att kryssa på.

Under en period får medlemmarna nominera/ föreslå personer som man skulle vilja se på den lista. Därefter hålls ofta provval, det ska vi ha, då medlemmarna få rösta på personer som gärna vill vara med på listan. De som kandiderar.

Många gånger ordnas också träffar då de som kandiderar får berätta för medlemmarna vad just han/ hon vill arbeta för. Därefter kanske nomineringskommittén träffar och intervjuar ett antal personer. Sen börjar det svåra pusslet att få till en lista som har en god fördelning mellan män och kvinnor, åldrar, bakgrund och erfarenhet och geografi. Det är inte lätt.

Det är slutligen medlemmarna som på ett möte bestämmer hur listan ska se ut. Om någon eller några är missnöjda så föreslås ändringar på mötet och så får medlemmarna (eller de som har rösträtt på mötet) genom att rösta bestämma hur det ska bli.

Den här mandatperioden har KD haft 3 mandat i Region Västmanland. Dvs de tre personer som stod högst upp på listan fick en ordinarie plats i fullmäktige. Det går liksom inte att sätta fler personer bredvid varandra utan man måste välja. Det är svårt när det finns många fina människor att välja på, många som vill och skulle göra ett bra jobb. Inte lätt att välja bort någon.

Spännande tider just nu med andra ord.

Fotot är min officiella bild från förra valet.

Om den fanns det många åsikter kan jag säga :)
/MInga kommentarer:

Skicka en kommentar