fredag 3 februari 2017

5 enkla tips att tänka på när du inreder

.
.
Halloj!
.
.
Helena här, jag är inte bara politisk sekreterare till Malin, jag är hennes personliga inredare och designrådgivare också :-) Malin är bra på mycket och har en otrolig bredd i sin kompetens, men inom ett område har hon varken tid eller intresse att verka... 
.
.
Att inreda och fixa på sitt kontor är inte hennes paradgren, om vi säger så. Men det ska det ju inte vara heller (men hon har fint hemma). Hon ska ju ägna sina dagar åt att hålla koll på politiken, och pengarna och strategier och utveckling och allt sådant. Så det klart att det inte finns så mycket intresse och utrymme kvar till att nörda ned sig i färg och form och andra  världsliga saker som bland annat jag tycker är överordnat det mesta, hahaha!
.
.
Skämt och sido, inredning och den miljö vi vistas i både på jobbet och hemma är viktig för vårt välbefinnande. Vi mår helt enkelt bra eller i alla fall mindre "obra" om vi omger oss med vackra saker och harmoniska miljöer.
.
.
Hur gör man då för att skapa en harmonisk arbetsmiljö? Jo, det är faktiskt inte så svårt, och det behöver, tro det eller ej, inte kosta en massa pengar. Ofta handlar det mer om "hur" sakerna står i rummet än "vilka" saker det är som står där. 
.
.
.
.
Här är Malins kontor INNAN jag fixade till det i torsdags. Det är ganska omysigt och upplevs som tämligen rörigt. 
.
Några av anledningarna är följande:
.
1. Synliga sladdar och sladdhärvor här och där. 
2. Felplacerade tavlor (det syns inte jättebra på dessa bilder, men de satt verkligen hipp som happ)
3. Skrivbordet får agera förvaringsmöbel snarare än arbetsbänk.
4. En papperskorg på första parkett gör in gen lycklig...
5. Ljus, fotografier på barnen, blommor, skålar etc, är utplacerade lite här och var. 
6. Förvaringsmöblerna är knasigt placerade med den högre delen mitt på väggen. 
.
.
.
.
För att man ska må bra och känna sig harmonisk krävs ordning och reda! Att rensa och slänga mår alla bra av att göra emellanåt. Det är helt otroligt hur mycket skräp man samlar på sig över tid, och en rejäl utrensning i all fall varje halvår är helt klart att rekommendera.
.
.
Malin fick alltså börja med att rensa bland papper och annat som blivit liggandes alldeles för länge. Efter det såg vi över möbleringen (som faktiskt var en helt annan innan vi började med detta strax före jul). Vi skapade en sitthörna längst in i rummet för lite mer informella möten. Skrivbordet som stod där innan flyttades fram mot dörren. Där sitter Malin tryggt med ryggen mot en vägg och bra överblick över hela rummet och dörren. 
.
.
Fixandet i torsdags handlade alltså mest om lite finlir, men här är i alla fall 5 tips du kan använda dig av när du ska inreda ett kontor, eller egentligen vilket rum som helst.
.
1. Tänk på färgerna, 2 max 3 basfärger och 1 accentfärg. Här är basfärgerna vitt, ljusbeige och grått. Accentfärgen är blå och den återkommer som ni ser i både kuddar, stolar och tavlor. 

2. Sätt hellre tavlor i grupp (se den översta bilden) än utspridda i rummet. Tillsammans bildar de en enhet, utspridda blir de ofta rörigt och man vet inte riktigt vart man ska fästa blicken.

3. Tånk i nivåer. Ex. på vänster sida i rummet stod först skåpen med de låga delarna mot fönstret, för att sedan växa och bli en "propp" in mot rummet. Helt fel! Jag ställde lampan som var högre än den högsta delen på skåpet, närmast det höga fönstret, sedan trappade jag ned nivåerna mot skrivbordet. Nu finns inget som stoppar ljusflödet längs väggen. 

4. Grönt är alltid skönt! De gröna växterna stod båda två i fönstret. Den lilla syntes knappt och hamnade bakom gardinen. Den fick flytta fram på bordet och balansen blev genast bättre mellan de två gröna växterna och den större tavlan till vänster som har lite grönt i sig. 

5. Tänk praktiskt, det ska fungera i vardagen, så tänk i flöden. Hur rör du dig i rummet, vad använder du ofta och vad behöver du mer sällan (förmodligen kommer Malin att flytta runt sina saker under en längre tid fram över).
.
.
.
.
Ja, såhär trevligt ser det ut här hos Malin nu. Kostade inte en krona, och jag använde bara det som redan fanns där.
.
.
Önskar er en riktigt fin helg!
.
.
Helena Köhl politisk sekreterare/inredare och stylist
.
.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar