onsdag 1 juni 2016

Nu kopierar vi Göran Hägglund

Göran Hägglund på besök i Västerås

När kan vara en bättre tid att presentera en alliansbudget än en försommardag i solsken? Rubriken på vår plan och budget: Västmanland på frammarsch!

Landstingsalliansen har lagt stor kraft vid att få till en budget och plan inför kommande år med fokus på tillgänglighet, hållbarhet och valfrihet. Vi kan konstatera att vårdköerna växer, rekryteringsproblem och sjukskrivningar ökar och dessutom ser vi inskränkningar vad gäller valfriheten för patienterna - vilket i sin tur innebär färre arbetsgivare och färre företagare.

Och en sak är klart - ska vi lyckas med utmaningarna behöver saker och ting göras på ett nytt sätt - men ett nytt sätt kan vara att ta hand om ett väl beprövat förslag...

Göran Hägglund införde kömiljarden. Staten avsatte 1 miljard kr. Alla landsting som levde upp till kriterier för korta vårdköer fick ta del av denna miljard. De som lyckades bäst fick mest. Den som inte lyckades - fick inget. Aldrig förr hade en statlig peng haft så stor effekt på vårdköerna. En succé!

Kömiljarden fick utstå en hel del kritik och efter regeringsskiftet försvann den. Och vad händer nu? Jo vårdköerna växer i hela landet igen. Inget system är perfekt och det var dags att skruva lite i systemet, men kömiljarden fungerade för att hålla ner köerna och är inte att få komma till vården det viktigaste?

Alltså, vårdköerna i Västmanland växer, kömiljarden fungerade men finns inte längre. Vad göra? Så klart! Vi gör en egen kömiljard för Landstinget Västmanland, men kallar det kömiljoner istället. Dessa 15 miljoner får de kliniker som kan hålla ner köerna ta del av.

Jag ser med spänning fram emot vad det rödgröna styret tycker om våra "kömiljoner".

Det här förslaget från Landstingsalliansen får de gärna kopiera - om de uppger källan...

Ha det gott!

/M

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar