torsdag 7 september 2017

Anna-Karin: De rödgröna vill hellre skicka födande kvinnor till Åbo än köra mat från Västerås


För några veckor sedan marscherade jag (Anna-Karin Klomp) tillsammans med många andra i landet för en bättre förlossningsvård.
.
Akademiska sjukhuset i Uppsala har brist på neonatalplatser och har en omodern och underdimensionerad neonatalavdelningen. Förlossningen behöver ske på samma ställe som barnet sedan ska vårdas. Därför skickas kvinnor till Åbo för att föda barn.

Akademiska är ett universitetssjukhus som tar emot de svåraste fallen från fler delar av landet. Därför är det många som påverkas av hur läget ser ut i Uppsala. Men enligt nuvarande majoritet i Region Uppsala har vi inte råd att bygga om.

Trots detta har majoriteten, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, nu beslutat om ett nytt produktionskök på Akademiska sjukhuset, för att börja tillverka patientmaten i Uppsala istället för som idag i Västerås. De anser alltså att det är bättre att skicka födande kvinnor till Åbo än att köra mat från Västerås.
 
Kristdemokraterna säger nej till byggandet av ett produktionskök för 325 milj kr på Akademiska sjukhuset då projektet blivit väsentligt dyrare än det var tänkt från början och dessutom inte är finansierat.
 
Sedan regionfullmäktiges beslut om produktionskök har projektet utökats med både bibliotek och konferenscenter, vilket har gjort att priset ökat från 150-160 miljoner kr till dagens 325,5 miljoner kr - en fördubbling. Helt emot investeringsrådets rekommendation har nu beslut tagits att gå vidare med ärendet.
 
Akademiska sjukhuset säger själva att produktionsköket inte är prioriterat och vill således inte betala merkostnaden för detta.

Kristdemokraterna vill se en ekonomi i balans och långsiktighet i de strategiska investeringarna.

Att ändra på något som idag fungerar tillfredsställande är bara dumt.

Anna-Karin Klomp (KD)
Regionråd Uppsala


Kommentar från Malin:
Det här beslutet leder dessutom till att det kök som finns i Västerås kommer bli alldeles för stort, vilket ger dyrare patientmat och mindre pengar till vård även i Västmanland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar