onsdag 9 augusti 2017

Besöket på förlossningen - del 2Förra veckan fick jag gå bredvid en barnmorska på förlossningen. Du kan läsa om besöket här.

Många saker fungerade bra, andra saker gjorde mig orolig. Personalens beskrivning av hur vissa dagar varit under sommaren och hur många extrapass de fått göra som ett exempel.

En annan sak var att det allt för ofta verkar saknas plats för de nyfödda barn som behöver vårdas på neonatalavdelningen. När det inte finns plats för bebisen så måste förlossningen ske på annat sjukhus.

Det betyder att personal både på barnkliniken och kvinnokliniken får lägga arbetstid på att hitta ett annat sjukhus som kan ta emot mamma på förlossningen och sedan bebisen, men det betyder framför allt mycket extra stress för de blivande föräldrarna och personal som känner sig missnöjd med att inte kunna ordna vården här i Västerås på ett bra sätt.

Mycket kan sägas om det här, men jag kom i alla fall fram till att jag vill veta mer. Jag vill veta hur ofta vi skickar iväg kvinnor att föda någon annanstans för att det inte finns vårdplats för bebisen. Jag vill veta varför. OCH! Jag vill veta vad de rödgröna tänker göra åt situationen.

Min gissning är att det handlar om brist på erfarna barnsjuksköterskor. Och det har jag, ursäkta uttrycket, men det har jag tjatat om i alldeles för många år nu. Jag har kommit med förslag, skrivit debattartiklar, frågat, gjort besök och ja en massa saker, men situationen för barnsjukvården har uppenbarligen inte särskilt hög prioritet hos de rödgröna.

Och nej, det är inte bara i Västmanland det ser ut så här, men det finns faktiskt en hel del saker vi ansvarar för lokalt. Utbildningsvillkoren för specialistsjuksköterskor är en sådan sak.

Men det blir helt enkelt att tjata lite till. Är ganska bra på att tjata.

27 september får jag svar.

Då blir det också debatt i fullmäktige. Det ser jag fram emot.

To be continued.../M

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar