måndag 5 juni 2017

Tips för att rädda humlorna och jordgubbarnaHumlor och midsommarblomster. Visst hör det Sverige och svensk sommar till.

Vet du att humlorna minskar kraftigt i Sverige? I alla fall tror jag du vet att det är humlor och bin som sköter om det där med pollinering av växter så att det blir jordgubbar, blåbär, äpplen och plommon.

Humlorna gillar inte när det blir för städat i vårt landskap. De gillar att bygga bo i rishögar och skräpiga, men lugna platser. Har du en orörd plats i din trädgård där det vi kallar ogräs får stå kvar?

Nej, tänkte väl det. Vi rensar och städar hela tiden i våra trädgårdar och än mer "städas" det i jordbruket.

Om inte humlor och bin pollinerar får människan göra det - och så sker redan i andra delar av världen. I USA kör stora lastbilar runt med humlor och bin som släpps ut på lämpliga platser för att rädda skördarna. I Kina pollineras fruktträds blommor för hand.

Jordbruksverket uppskattade värdet av honungsbinas pollinering i Sverige till mellan 260 och 466 miljoner kronor år 2011.

Men alla kan vi dra en humla till stacken.

Ha blommor och bär i trädgården - olika sorter. De gillar påskliljor, lavendel, smultron, hallon, kärleksört och höstaster.

Hitta en plats där klöver får bomma. (Den växt vi kämpar för att få bort från gräsmattan.)

Fixa en säker hummel-vattnare. Man blir törstig av att jobba hårt. Ställ ut en låg form, typ pajform, med vatten. Lägg i stenar eller glaskulor som humlorna kan landa på, och sedan dricka utan att drunkna.
Små saker många av oss kan göra för vårt Sverige.

Ha en härlig nationaldag!/M 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar