tisdag 14 februari 2017

Hållbarhet + innovation + E18 = elväg genom Västmanland så klart

 
 
 
Äntligen. Snart ska äntligen den sista sträckan av E18 mellan Västerås och Örebro byggas om till 4-filig motorväg. En hårt trafikerad väg som har stor betydelse för regionens utveckling.

Då gäller det att passa på tycker jag. Passa på att använda den expertis som finns i såväl Västmanland som Örebro inom energi, innovation, automation och logistik. Passa på att samtidigt utveckla motorvägen för att kunna skapa ett hållbart transportsystem för framtiden. Passa på att planera för en el-väg då bygget ändå ska göras.

För någon vecka sedan såg vi bilder på Angela Merkel då hon var på besök i Sverige. I samband med besöket tecknades ett avtal mellan Sverige och Tyskland för att utveckla el-vägar.

Därför - just nu öppnar sig ett fönster för att utveckla el-vägar och ett hållbart transportsystem i samband med ett motorvägsbygge som redan är i planeringsstadiet - dessutom i ett strategiskt riktigt geografiskt område. En möjlighet att kombinera regional utveckling med hållbar utveckling för Sverige och världen.

Tillsammans med några partikollegor föreslår jag att Kristdemokraterna ska jobba för att motorvägsbygget genom Västmanland ska vara en del i det nationella arbetet för att utveckla el-vägar, för Sverige, för Europa och för miljön.

Vad tror du det här skulle kunna betyda för Västmanland? Hjälp mig - vilka fler argument finns det för och emot?

Hör av dig och kommentera gärna!/M

 

5 kommentarer:

 1. Det fiffiga med el-vägar är att det är relativt få sträckor i Sverige som hanterar de stora mängderna tung trafik, så det går att ta bort mycket fossilt bränsle om man väljer elektrifierade sträckor med omsorg.

  SvaraRadera
 2. Det finns många positiva effekter av elektrifiering för hela samhällsbilden. Vi arbetar med Elväg E16 utanför Sandviken, en 2 km lång teststräcka som invigdes i juni 2016. Det pågår forskning kring vägen och frågan om elvägsutbyggnad har verkligen lyfts och landat på rätt nivå i och med Merkels och Löfvéns överenskommelse. Kom gärna och besök oss i Sandvike så kan vi berätta hur vi gått tillväga både med projektering, implementering och hur vi tänker framåt. Vi har en mötesplats i Sandviken där vi tar emot mängder av besök från akademi, myndigheter, näringsliv och politiken. Besöket kan givetvis innefatta ett studiebesök ute på ElvägE16 och om delegationen är lagom stor kan vi ta en tur med bilen. Det är en fantastisk känsla när lastbilens dieselmotor slår av och man kopplar på kontaktledningarna. Hur tyst som helst, vilken härlig arbetsmiljö för chaufförerna! Utanpå alla andra positiva miljöeffekter förstås. Kontakta oss gärna! Vänliga hälsningar Helena Fahlstedt, kommunikationsansvarig för Elväg E16, Region Gävleborg. Helena.fahlstedt@regiongavleborg.se eller elvag@regiongavleborg.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag har lyssnat på en presentation, men kommer gärna också o hälsar på.

   Radera
  2. Gör gärna det! Du är så välkommen!

   Radera