tisdag 10 januari 2017

Sakta trillade poletten ner - problemet är större än Västmanland, mycket större.

Under många år har vi politiker trummat ut och lyssnat på budskapet att Region Västmanland (nyss Landstinget) MÅSTE bli en mer attraktiv arbetsgivare. Då kan vi få personalen att arbeta kvar på våra sjukhus i länet. Stragegier, rapporter och kampanjer har avlöst varandra.

Den senaste kampanjen har varit framgångsrik och till och med fått pris. Det är bra! Kolla här.

För ett tag sedan lyssnade jag under en och samma dag på personer från två andra regioner som berättade hur de arbetade med att bli en attraktiv arbetsgivare...

Sakta och nästan smärtsamt trillade poletten ner. Det handlar inte främst om att vi i Västmanland är särskilt o-attraktiva. Det handlar om något mycket större och svårare - att sjukvården i offentlig sektor inte längre är tillräckligt attraktiv.

Och det är inte bara sjukvården som har svårt med rekrytering. Skolan, äldreomsorgen, polisen, socialtjänsten...

Förr sa man: "Statens kaka är liten men trygg." Vilka argument finns idag för att välja att vara anställd av offentlig sektor? Vilken bild ger media våra ungdomar av arbetslivet som anställd på ett sjukhus?

Det är så här vi sett på det hittills:

och det funkar uppenbarligen allt sämre.

Ingen ska säga att "det är bara att göra si eller så" men vi behöver göra betydligt mer än att alla regioner och landsting gör sina egna strategier för att bli mer attraktiva för att locka till sig personalen från ett grann-sjukhus. Och det börjar bli bråttom.

Vilken är dagens Unique Selling Point för att vara anställd av vården i offentlig sektor? Vad kan jag bara få om jag är anställd där? Det där med en liten kaka är knappast det som lockar dagens ungdom.

Dags för offentlig sektor 2.0./M

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar