söndag 16 oktober 2016

Trodde aldrig ett sjukhus kunde se ut så - resan ändrade min inställning

Vi ska bygga ett nytt hus på sjukhusområdet i Västerås inom några år. En vanlig synpunkt är varför bygga nytt? Det är väl bättre att försöka använda det som redan finns?
 
Det hus för operationer som finns i Västerås var färdigt i slutet av 60-talet, precis som många andra sjukhus i Sverige. Nu är det dags att byta ut hela avloppssystemet. Dessutom behöver taken höjas på våningsplanen och det behövs fler enkelrum för patienterna. För att ta några exempel.
 
Till slut blir det alldeles för dyrt och dessutom ett sämre resultat att behålla en gammal byggnad.
 
 

Royal Stoke University Hospital

 
Nu är projektet igång. För att undvika misstag och utöka kunskapen om vad som är viktigt att tänka på åkte en grupp på 15 personer med olika professioner (jag var en av dem) förra veckan och besökte två sjukhus i Europa.
 
Vi besökte Royal Stoke University Hospital i England och Bernhoven Hospital i Holland - båda invigda för något år sedan. Och aldrig trodde jag det kunde vara så stor skillnad på två nybyggda sjukhus!
 
Sjukhuset i Holland, Bernhoven, har designats och utvecklats utifrån konceptet "healing environment", medan sjukhuset i England främst konstruerats och byggts utifrån vad ekonomin tillåtit och vilken vård som ska erbjudas.
 
Sedan ska tilläggas att Bernhoven byggdes på en helt ny yta. I England har man byggt till vid äldre byggnader vilket så klart begränsar möjligheterna till att tänka nytt.
 
Färger och material i England, beige, brunt, lila och plast.
Färger och material i Holland, vitt, grönt, naturbilder och trä.
 
Länge kommer jag minnas min förvåning, fascination och den värme jag kände då vi steg in i sjukhusentrén i Holland.
 
Blunda och fundera en stund hur det brukar se ut och kännas när du kliver in på ett sjukhus. Är det första du tänker på ombonat, grönt, konstverk, kaffedoft och en flygel? Nej, tänkte väl det :)
 
Kolla!
 
 
Bilder från entrén i Holland, observera ekorren över skyltarna.
 
 
 
 
Men det fanns exempel på färger och design även på det engelska sjukhuset:
 
 

Ljusinsläpp, byggnaden för utbildning

 

Hjärtavdelning - övervakningVi fick på båda sjukhusen lyssna på hur de organiserat vården och tittade på olika vårdavdelningar. Helt klart finns stora likheter med vårdens utmaningar i Europa. Allt fler äldre på våra sjukhus. Ökande fetma. Befolkning som vill ha svar av vården snabbt.


Vårdavdelningar


England
Holland
 

Den här resan kommer spela roll för hur kommande byggnad i Västerås kommer se ut och fungera.
Både när det gäller funktion och design. Det är jag övertygad om.


Självklart spelar arkitetur, konst och färger roll för hur personal och patienter mår och trivs. Det var långt ifrån självklart för mig innan resan.

Något som heller inte var självklart för mig innan resan var vilken hög medcinsk standard vi har på vården i Västerås och Sverige. Vi har det bra här.

Djupast intryck av de personer vi träffade gjorde chefen för sjukhuset i England som med stort allvar poängterade vikten av att planera kommande hus så det passar äldre människors behov.

Det är lätt att glömma det vardagliga, det som är generellt och som gäller många, för att istället fokusera på det som sticker ut.

Många intryck blev det. Och det var viktigt och bra.


/M


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar