söndag 17 januari 2016

Varför ökar pressen på barnakuten?


Hej på er i vintersolen!
Jag läser i lördagens VLT om att besökarna till barnakuten i Västerås fortsätter att öka, men fortfarande är det ingen som riktigt vet varför. Under 2015 ökade, enligt VLT, antalet patienter med 1000 st och det har inte med flyktingströmmen att göra.

För ganska exakt tre år sedan (130110) lämnade Kristdemokraterna in en motion med förslag om att undersöka varför besökarna redan då ökat så mycket på barnakuten. Vi föreslog också att det skulle tas fram några idéer på hur det går att vända trenden. Kanske det går att via 1177 och BVC ge föräldrarna bättre verktyg och råd för att kunna vänta med att söka vård till nästa dag? Kanske behöver primärvården arbeta på ett annat sätt när det gäller barnfamiljer?
I alla fall tyckte de röd-gröna att det redan pågick en utredning om den akuta vården och där skulle även barnakuten ingå. Så kanske det var, om än i blygsam omfattning. Oavsett vilket så har åtgärder hittills lyst med sin frånvaro och det är väl ändå det som är det väsentliga, eller?
Gissa om det är frustrerande att sitta i opposition :)
Det går inte att dels dra upp tempot för barn och föräldrar som vi gjort i vårt samhälle de senaste 10-20 åren och dels vänja alla vid att allt ska vara tillgängligt jämt, och sedan tänka att föräldrarna ska nöja sig med svar från vården som ”vänta och se”. Vården behöver tvunget samarbeta bättre med föräldrarna, på ett mer kostnadseffektivt sätt än via barnakuten. En fråga jag önskar att även det röd-gröna styret visade intresse för.
To be continued…
Nej, nu är det dags för lite solsken och att samla energi inför kommande vecka!
/M

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar