God morgon,
tillbaka i Landstingshuset igen och en massa spännande möten väntar innan dagen är slut.
Tur att man älskar sitt jobb :-)
Något annat jag älskar är...
Julgodis, både att göra och att äta. Därför blir det snarare sju sorters julgodis än
kakor här hemma till jul. Hittills har jag gjort knäck, tryffel, snöbollar,
wienernougat, jordnötsbräck och hallon- och lakritskola.
Tänk att i mellandagarna,
efter allt som ska hinnas med och göras inför och under julafton, få sjuka ner
i soffan, välja den film jag vill se och skratta åt, mörkt ute, tända ljus och
så julgodis. Förutom allt mys med familjen är en sådan stund en av julens
absoluta höjdpunkter – vila, skratt och julgodis.
Igår gjorde jag hallon- och
lakritskola, barnens favorit, men jag slarvar bort receptet varje år.
Här kommer ett recept, men ni
får själva smaka på lakritssmeten så det blir rätt mängd salt och lakrits – för
det har jag inga mått för. Jag har inte heller exakt mått för hallon. Akta
tungan när ni smakar på smeten bara!
Koka först lakritssmeten,
fyll knäckformarna till hälften. Låt svalna - det räcker med någon timme. Koka
sedan hallonsmeten och fyll formarna igen. Det går också bra att göra på samma
sätt i en liten långpanna och sedan slå in kolorna i papper.
Räcker till ca 60 st.
1,5 dl
vispgrädde
1,5 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
0,5 dl turkisk peppar – krossa
lite salt efter smak
ev ytterligare salmiakpulver
1,5 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
0,5 dl turkisk peppar – krossa
lite salt efter smak
ev ytterligare salmiakpulver
Blanda
grädde, socker, sirap och turkisk peppar i en vid gryta. Låt det koka upp under
omrörning. Låt sedan koka kraftigt utan lock tills termometern visar ca 120
grader eller tills smeten klarar kulprovet. Det tar ca 15 minuter i en vid
gryta. Rör om då och då. Häll upp i knäckformar.
0,5
tsk vaniljsocker (kan uteslutas)
1 dl vispgrädde
1 dl vispgrädde
1
dl strösocker
0,5
dl ljus sirap
Drygt
150 gram hallon
Några
droppar röd karamellfärg
Tina
hallon och passera dem genom en sil. Lägg sedan hallonpurén i en tjockbottnad
kastrull.
Tillsätt grädde, socker, sirap, vaniljsocker och karamellfärg. Låt koka under omrörning i ca 15-30 minuter. Gör kulprovet eller låt koka till ca 125º. Fyll på knäckformarna.
Tillsätt grädde, socker, sirap, vaniljsocker och karamellfärg. Låt koka under omrörning i ca 15-30 minuter. Gör kulprovet eller låt koka till ca 125º. Fyll på knäckformarna.
Låt
svalna – sätt på filmen och njut!
/M
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar