fredag 29 januari 2016

Därför får Västmanlands och Uppsalas sjukhusmat så fina utmärkelser


Idag fick vi veta att landstingets kostverksamhet fått ta emot priset för ”Quality Innovation of the year Europé” för det nya arbetssättet runt patientmaten. Jättekul!!
Kost införde under 2015 en helt ny patientmatsmeny med 28 olika maträtter att välja på vid varje måltid, för att patienterna hela tiden ska hitta något de tycker om. Det är samma maträtter som serveras vid varje måltid vilket ger stor valfrihet men samtidigt en möjlighet att äta en favorit flera gånger.
Med det här nya patientmatssystemet har Kost sparat drygt 6 miljoner kronor årligen, minskat svinnet med 84 procent och ökat kundnöjdheten med 15 procentenheter.
Kost är en samverkan kring patientmat mellan Landstinget Västmanland och Landstinget i Uppsala län. Maten tillagas i huvudsak i Västerås. Läs mer här
De allra flesta patienterna är bara inlagda på sjukhuset några dygn och därför hinner de ändå inte tröttna på alla rätter. För de som ligger inne längre finns ytterligare en rätt som varieras varje dag. Klurigt va!
Det här nya à la cartesystemet har nu fått flera olika utmärkelser och genererar ett stort intresse. Jag tycker därför det är dags att paketera själva innovationen 20-rätters-systemet i en produkt.
Hoppas ni får något gott att äta i helgen. Inspiration kan ni hitta på Kostverksamhetens meny. Kanske lax med citrussås eller pasta marinara eller varför inte lammfärsfrikadeller, och sedan  pannacotta med drottningsylt till efterrätt.
P.S Det finns kapacitet för att leverera den goda maten till fler landsting eller kommuner.

/M

onsdag 27 januari 2016

Är detta nyckeln till bättre integration?

I höstas när vi såg att flyktingströmmen tilltog och Landstinget Västmanland ökade sin beredskap för att ta emot så många nya människor till vårt län, började jag fundera på vilka frågor jag som kristdemokrat ville prioritera och uppmärksamma för en snabbare integration.


Därefter kom besked om att landsting och kommuner skulle få extra pengar från staten för att kunna hantera flyktingströmmen på ett bra sätt. Efter olika överväganden och framför allt i samråd med länets medlemmar har vi kommit till en slutsats som jag formulerat på det här sättet:


Just nu pågår en intensiv diskussion i Västmanland om hur det extra statsbidraget för flyktingströmmen ska användas. För Västmanland handlar det totalt om 345 miljoner kronor, till landstinget och kommunerna. Det är mycket pengar – men det gäller att tänka strategiskt.


Det råder delade meningar om hur väl samarbetet mellan landstinget och länets kommuner fungerar. Ibland går det bra, och ibland inte alls. Kristdemokraterna anser att när det kommer till flyktingfrågan behöver vi se till hela länets bästa också – inte bara var för sig. På så vis kan vi använda statsbidraget mer kraftfullt och få mer för pengarna.


Som ett sätt att snabba på integrationsprocessen för nyanlända föreslår Kristdemokraterna, att länet utav det extra statsbidraget, gemensamt satsar på familjecentralerna. En familjecentral består av landstingets mödra- och barnhälsovård samt kommunens öppen förskola och socialtjänst – allt i samma lokaler. På öppna förskolan tränas språket i dialog med andra barn och föräldrar, vilket är en förutsättning för integration. Föräldrainformation om t ex amning och kostvanor kan ges samtidigt som barnen leker. Här går att finna många samordningsvinster!


Familjecentralerna är en naturlig plats för kvinnor att träffas. Att nå kvinnorna är många gånger nyckeln till en lyckad integration. Särskild kraft bör därför läggas på att stärka kvinnorna.


Vi är alla angelägna om att de nya invånarna snabbt ska komma ut i arbete. Det är främst näringslivet som kommer anställa dessa. Hur ser länets företagare på situationen? Vad krävs och på vilka sätt är de villiga att bidra?


Region Skåne satsar på mikrolån till invandrade kvinnor som vill starta eget. I Danmark finns ett mentorsnärverk där människor med specifika yrken matchas mot invandrade människor med intresse för samma yrke. Vad kan vi åstadkomma i Västmanland?


Avslutningsvis behöver vi ta bättre vara på civilsamhällets kraft. Kraften i människors vilja att hjälpa har många gånger förvånat det offentliga. Det är nödvändigt att söka stöd och samarbete med civilsamhället. Det offentliga kommer inte klara utmaningen själv! Bygg därför en plan för hur samarbetet med civilsamhället kan se ut. Det är bättre att göra en gemensam plan för länet än att 11 olika organisationer ska komma fram till 11 olika lösningar.


För oss som är politiker idag är det här antagligen en av de svåraste utmaningar vi kommer ställas inför. Endast genom nya samarbeten och andra vägval kommer vi klara detta på ett bättre sätt än tidigare.


/M

måndag 25 januari 2016

3 kluringar för oppositionsrådet inför tisdagen...


På tisdag är det årets första Landstingsstyrelse. Jag vet, många skulle nog tycka jag är lite konstig, men jag tycker faktiskt Landstingsstyrelsen är något av det mest spännande med mitt arbete. Det är förvisso ett långt möte, i ett rum med rätt så mycket folk, men det är där jag kan vara med att påverka, och det händer faktiskt ibland – om jag förberett mig väl.
Vi får tillgång till dagordning och de flesta dokumenten ungefär två veckor innan mötet. Sen gäller det att läsa på, kanske ringa någon för att ta reda på lite mer fakta, fundera på vad vi har bland våra vallöften, prata med allianskollegorna och partikollegor och sedan bestämma sig för en åsikt. Trots alla förberedelser behöver jag oftast varje gång fundera några varv till under mötet.
Till tisdagens Landstingsstyrelse har vi bortåt 40 olika ärenden som det ska tas beslut om + information från cheferna om hur situationen ser ut just nu.
Här är några saker som jag klurar på:
Bokslutsrapporten: Är resultatet bra eller dåligt? Överskott på totalen, stort underskott i sjukvården. Det är bra att vi gör ett positivt resultat – nästan det bästa i Sverige, men det är dåligt att vi inte har kontroll över kostnaderna i sjukvården.
Primärvårdsakuten i Västerås: Vad kommer krävas för att den verkligen kommer igång i vår? Men egentligen är kanske den stora frågan är varför den inte startades för flera år sedan – enligt beslutet.
Gratis vård: Är det bra och kostnadseffektivt att ge alla viss vård gratis? En del har råd att betala andra har det inte. De som inte går på hälsokontroller eller väntar med att söka vård – beror det på att de i första hand inte har råd eller finns det andra anledningar?
/M

fredag 22 januari 2016

Gissa vad jag vann?!


I söndags fick jag ett meddelande från SVT Nyheter Västmanland: ”Hejsan Malin! Du är den 3000 personen att gilla våran Facebook-sida så nu hoppas vi på att få ta en fika med dej…”
Redaktionschef, Anders Kauranen, ringde mig i måndags och vi kom fram till att fredag eftermiddag skulle passa bra – dvs nyss. Jag tackade ja till semla – men önskade mig en liten om det var möjligt. Jag brukar ha lite svårt för att prata och äta en stor semla samtidigt.
SVT håller till i Melkerhuset – mitt inne i Västerås. Förväntansfull inför mitt första möte med en TV-studio tryckte jag på ringklockan kl 14.30 och mottogs av samme Anders som jag pratat med på telefon. Ett glatt redaktions-gäng tittade upp från sina datorer. Där pågick arbete med att färdigställa kvällens nyhetssändning.
Arbetsplatser redaktionen, SVT Nyheter Västmanland



Jag fick se en kort film med klipp från reportage de gjort, allt från branden, till kungabesök och schacktävling. Tänk att så mycket roligt, intressant och skrämmande händer i vårt Västmanland.

Anders intervjuade mig. Jag fick svara på samma frågor som de som vunnit pris för gillande nr 1000 och 2000. Intervjun kommer på SVT Nyheter Västmanlands Facebook sida – du kanske också ska gilla den :)

Malin med vinsten: wienersemla

Sen dags för själva vinsten: gofika. Det blev kaffe och wienersemla. Det hade inte funnits någon liten – och tur var väl det – för den var så rackarns god att jag inte hade velat ha en smula mindre.
Under fikat försökte de nyfikna reportrarna hitta något litet som ingen annan visste och kanske råkade jag berätta om en hemlig hobby jag har, men den är som sagt hemlig.
Jag fick också en specialvisning av Robert av TV kameror och mikrofoner innan besöket var slut.
Reporter Robert Gustavsson, SVT Nyheter Västmanland

Tack till redaktionen på SVT Nyheter Västmanland för fika och en trevlig eftermiddag!
Kanske ses vi snart i ett annat sammanhang…
/M

torsdag 21 januari 2016

För patienternas skull vill jag se ett stopp


Det är alltså jag på den lilla bilden :)
I december ringde VLT och ställde ett antal frågor om hur jag ser på den stora ökningen av hyrpersonal. Den motion som jag nyss lämnade in, om att fasa ut hyrläkarna i primärvården, hade jag då ännu inte riktigt funderat klart på, men däremot var jag på det klara med att jag vill ha bort hyrläkarna från psykiatrin. För patienternas skull vill jag se ett stopp. Det var ett av våra vallöften 2014.

Självklart behövs en plan och en strategi för hur och när ett stopp kan införas. Det går inte att klara över en natt.


VLT, 2016-01-21

 
Personal och chefer jobbar med planeringen inom psykiatrin för att undvika att patienterna får träffa en ny läkare hela tiden. Det vet jag. Men bara tanken på att de människor som har allra svårast att göra sin röst hörd, de som har allra störst behov av ett starkt förtroende för sin läkare, att de inte ska kunna få en kontinuitet i sin vård… så ska det inte vara.
 
Just nu pågår ett arbete inom Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Det är tänkt att landstingen gemensamt ska göra upp en plan för utfasning av hyrläkare från psykiatrin och sedan agera gemensamt. För att arbetet ska lyckas krävs att även politiken står bakom den planen. Det finns en risk att tillgängligheten ett litet tag bli sämre innan det blir bättre. Jag är villig att ta den risken. Trenden måste brytas. Men något sådant besked har ännu inte kommit från den röd-gröna ledningen.
Har du synpunkter eller erfarenheter? Hör av dig!
 
/M

tisdag 19 januari 2016

Jag vann!!!




Plötsligt händer det…
 
I söndags fick jag ett meddelande på Facebook. ”Hejsan Malin! Du är den 3000 personen att gilla vår fb-sida, så nu hoppas vi på att få ta en fika med dej under veckan som kommer…” Hälsningar SVT Västmanland.


 
Först trodde jag det var ett sånt där grattis-till-högvinsten-brev som brukar ramla in, men det här var faktiskt på riktigt. Jättekul!!! Så på fredag eftermiddag blir det fika hos SVT i Västerås tillsammans med de som jobbar där.
 
Den senaste veckan har vi haft en debattartikel i länets tidningar om att KD vill fasa ut hyrläkarna i primärvården i Västmanland – idag i VLT. Läs här. Jag vet att det här är en fråga som engagerar. Att få träffa samma läkare på sin vårdcentral är den absolut vanligaste kommentaren när jag ställer frågor om hur man upplever vården. Det här var också ett av våra vallöften.
 
Nu hoppas jag i alla fall att fler ger sig in i den här debatten. Det behövs många, många röster och goda viljor för att kunna rubba på den här stora stenen.
 
Jag har nyss varit på en mycket trevlig lunch med en inte gammal, men en före detta arbetskamrat som lärt mig mycket om vem jag vill vara på en arbetsplats. Inte dumt med sådana vänner!
 
Ha en fin dag!

/M

söndag 17 januari 2016

Varför ökar pressen på barnakuten?


Hej på er i vintersolen!
Jag läser i lördagens VLT om att besökarna till barnakuten i Västerås fortsätter att öka, men fortfarande är det ingen som riktigt vet varför. Under 2015 ökade, enligt VLT, antalet patienter med 1000 st och det har inte med flyktingströmmen att göra.

För ganska exakt tre år sedan (130110) lämnade Kristdemokraterna in en motion med förslag om att undersöka varför besökarna redan då ökat så mycket på barnakuten. Vi föreslog också att det skulle tas fram några idéer på hur det går att vända trenden. Kanske det går att via 1177 och BVC ge föräldrarna bättre verktyg och råd för att kunna vänta med att söka vård till nästa dag? Kanske behöver primärvården arbeta på ett annat sätt när det gäller barnfamiljer?
I alla fall tyckte de röd-gröna att det redan pågick en utredning om den akuta vården och där skulle även barnakuten ingå. Så kanske det var, om än i blygsam omfattning. Oavsett vilket så har åtgärder hittills lyst med sin frånvaro och det är väl ändå det som är det väsentliga, eller?
Gissa om det är frustrerande att sitta i opposition :)
Det går inte att dels dra upp tempot för barn och föräldrar som vi gjort i vårt samhälle de senaste 10-20 åren och dels vänja alla vid att allt ska vara tillgängligt jämt, och sedan tänka att föräldrarna ska nöja sig med svar från vården som ”vänta och se”. Vården behöver tvunget samarbeta bättre med föräldrarna, på ett mer kostnadseffektivt sätt än via barnakuten. En fråga jag önskar att även det röd-gröna styret visade intresse för.
To be continued…
Nej, nu är det dags för lite solsken och att samla energi inför kommande vecka!
/M

fredag 15 januari 2016

Välkommen Leo!



Hej!


Idag fick jag vara med på invigning och bandklippning av Landstinget Västmanlands nya kirurgrobot kallad ”Leo”. Kanske nästa mandatperiod får jag också klippa något band :)
Hade Landstingsalliansen bestämt hade det här bandet klippts för 6 år sedan, men då sa verksamheten nej, av någon anledning jag inte känner till. Då fanns det inte så många kirurgrobotar i Sverige. Nu finns det egentligen för många.
På sikt, tror jag, det kommer finnas stora eller små robotar på alla sjukhus som genomför operationer. Därför var inte frågan för mig om Västerås skulle ha en kirurgrobot, utan när vi skulle ha en. Om just nu var rätt tidpunkt kommer visa sig på sikt – men klart är att det kommer krävas mycket arbete för att investeringen på ca 27 miljoner kr ska bära sig.
Det kändes bra att höra verksamheten berätta om att de arbetat i team, med alla kompetenser, då de tränat och gjort upp rutiner för hur operationerna ska fungera, och att patientsäkerheten har varit och ska vara i fokus. Kirurgerna har tränat i simulatorer och på grisar… De har också varit på studiebesök. Jag är säker på att de är väl förberedda. På måndag kommer första patienten.
Starkast intryck från invigningen var dock personalens uppenbara stolthet och glädje över den här möjligheten och t om en tro på att Västmanland kan bli bäst i Sverige på den här typen av kirurgi. Vi behöver mer av sådant självförtroende!

Kirurgroboten "Leo". Västmanlands sjukhus Västerås


Nu hoppas jag ni alla lyckas hålla värme och ånga uppe i vinterkylan.
Ha det gott!
/M

onsdag 13 januari 2016

Glassåsen midjemåttet önskar du aldrig lärt dig


Hej!
En dag som denna borde förgyllas med lite glass… Eller egentligen kanske alla dagar borde förgyllas med den här chokladsåsen – något av det godaste jag kokat ihop hemma i dessert-väg faktiskt. Vi serverade den senast på nyårsafton.
Glass med härlig kolasås.

Kolasåsen kan serveras till köpe-glass som jag har gjort, eller så kan man såklart göra sin egen glass. Jag tycker det är extra bra att hitta efterrätter utan gluten (goda glasstrutar finns glutenfria), eftersom det finns flera stycken i min närhet som mår bäst utan gluten.
Hoppas den här kolasåsen kan förgylla en stund även hos dig.
Receptet är hämtat från: Matmagasinet 10/15, sid 56.
Kolasås (för ca 15 personer)
200 g smör
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
+ ev skrapet från en vaniljstång
4 msk kakao
3 dl socker
1 dl ljus moscovadosrörocker
ev flingsalt som strösslas över såsen på tallriken vid serveringen.
Smält smöret utan att det blir brynt. Tillsätt övriga ingredienser och koka ihop cirka 5 min till en ganska tjock kolasås. Låt såsen svalna. Klart!
En dag med liten guldkant önskar jag dig!
/M

tisdag 12 januari 2016

Hej
Så här ser det ut på morgonen när jag går från bilen till min arbetsplats - Landstingshuset - Västmanlands Sjukhus Västerås. Fint va! Det är en härlig start på dagen tycker jag!

På väg mot Landstingshuset.


Hörde på radion i morse att en utredning ska lämnas den här veckan till regeringen med förslag på hur den svenska sjukvården ska bli mer effektiv. Tack Göran Hägglund för det initiativet!

Det verkar som att förslagen handlar om att flytta vård från sjukhusen till vårdcentralen och att stärka samarbetet mellan sjukhusen och vårdcentralen. En förutsättning för att kunna flytta mer vård och ansvar till primärvården/ vårdcentralerna är att det blir fler allmänspecialister i Sverige. Jag vill se en starkare styrning kring vilka läkarspecialiteter vi utbildar. Idag är det mer eller mindre fritt valt.

Att sjukhusen och vårdcentralerna ska ta mer gemensamt ansvar är det som vår motion om hyrläkarna handlade om. För den som kommer ihåg :)

Ser i alla fall fram emot att få läsa den där rapporten, men det är väl kanske rimligt att regeringen får se den först...

Hejdå!


/M



lördag 9 januari 2016


God morgon!

Så var det helg igen fastän det känns som att veckan som gick knappt hann börja. Men på måndag blir det ordning igen.
Jag har börjat sammanställa vad jag, Helena och Kristdemokraterna åstadkommit inom landstinget under förra året. Det känns bra att listan ser lång ut. Saker har hänt som inte skulle hänt, om inte just Kristdemokraterna funnits i landstingets fullmäktige och i landstingsstyrelsen. Vi har varit aktiva på alla möten vi varit med, vi har kritiserat, kommit med förslag, tagit debatter i radio och tidningar och tillsammans med alliansen har vi lagt en alternativ budget.
Jag känner mig så tacksam över mitt uppdrag och det förtroende som visas mig och faktiskt när jag ser allt vi gjort, med de relativt små resurser vi har jämfört med de andra partierna, känner jag mig stolt. Tänk bara vad vi kommer kunna göra nästa mandatperiod när vi är så mycket större och så många fler :)
Du kanske vill vara med oss? Hör av dig i så fall!
Nu lite snöskottning eller nåt.
/M

torsdag 7 januari 2016


Hej!
Jag vill att Kristdemokraterna i Västmanland under mandatperioden ska ge sitt svar på de stora utmaningar som landstinget står inför. För att visa att det spelar roll att rösten hamnade just på oss.
Idag hade turen kommit till att få ner antalet hyrläkare - ett prioriterat vallöfte för oss.
Att det finns alldeles för många hyrläkare (vikarierande läkare), på länets vårdcentraler är den absolut vanligaste kritiska synpunkten bland Västmanlänningarna, enligt mig. Det påverkar patientsäkerheten, förtroendet för vården och hur många som kommer till akuten. Det påverkar också landstingets ekonomi och arbetsmiljön.
Jag har väntat på en plan från de rödgröna på hur hyrläkarna ska kunna fasas ut, men den planen har hittills lyst med sin frånvaro. Visst har det gjorts en mängd saker för att försöka komma tillrätta med problemet, men det har varit långt ifrån tillräckligt kraftfullt, eftersom antalet hyrläkare fortfarande ökar.
Jag vet att det går att vända trenden eftersom andra landsting har klarat det, men det kräver ett systematiskt arbete för att göra primärvården till en mer attraktiv arbetsplats för allmänspecialister. Det kräver också tydliga tidssatta mål, samarbete med sjukhusvården och skarpare regler. Detta saknas just nu.
Idag har därför Kristdemokraterna lämnat in en motion med förslag på hur hyrläkarna ska kunna fasas ut. Det kan tyckas enkelt med de få ord en motion innehåller, men sanningen är den att jag har pratat med en hel del insatta personer, läst vilka dokument som redan finns och hört mig för i andra landsting, innan jag och gruppen kunde komma fram till de här formuleringarna.
Tack alla som svarat på mina frågor – ni vet själva vilka ni är :)
Fortsatt god afton!
/M

 

MOTION
Fasa ut hyrläkare i primärvården
Effekterna av att patienter får träffa en ny doktor varje gång de kommer till sin vårdcentral är oroande och får konsekvenser för hela vårdkedjan. Hittills vidtagna åtgärder för att säkra patienters rätt till en kontinuerlig vård och fast vårdkontakt har inte varit tillräckligt kraftfulla!
Hyrläkare är inte enbart negativt och en ekonomisk belastning. Det är bättre att få träffa en hyrläkare än ingen läkare alls, men det är inte bra när det blir som det har blivit i Västmanland att en tillfällig hyrläkare blir den ordinarie. Då faller möjlighet till kontinuitet som är så viktigt när det gäller patientsäkerhet, arbetsmiljö och verksamhetsutveckling.
 
En så stor andel hyrläkare som vi har i den västmanländska primärvården skapar strukturella förändringar i hela sjukvården vad gäller patientflöden, arbetsmiljö och ekonomi. Men i synnerhet för patientsäkerheten. Därför bör användet av hyrläkare i primärvården även hanteras på en landstingsövergripande nivå – så patienter får en god vård genom hela kedjan – även om de får träffa en vikarie i primärvården – en hyrläkare.
Det är dags att ta fram en plan för hur hyrläkarna i primärvården på ett säkert sätt ska kunna fasas ut på några års sikt. Det är ett metodiskt arbete som kräver förberedelser och samarbeten över hela sjukvården och kanske även med andra landsting.
 
I väntan på en plan och utfasning behöver också omgående bättre rutiner utarbetas för att upprätthålla en säker vård och god arbetsmiljö - trots att vårdcentralen bemannas av hyrläkare.
Kristdemokraterna föreslår att landstingsstyrelsen får i uppdrag

att snarast införa landstingsövergripande rutiner som leder till stärkt patientsäkerhet i hela vårdkedjan trots nyttjande av hyrläkare i primärvården
att utarbeta en plan för att fasa ut användandet av hyrläkare i primärvården

Hej på er!
Idag är det kallt ute kan man säga, men då gäller det att hålla sig varm med arbete J
Idag skriver VLT om mitt förslag att patienter och personal behöver få mer information om hur det går att välja vård i ett annat landsting. En liten bild på artikeln utifall du inte har tillgång till tidningen.
 

Nu fortsätter jag med nästa fråga, mer om det imorgon.
Ha en fin dag!
/M

tisdag 5 januari 2016

Hej
Med hjälp av experten Helena går det nu att titta på dansfilmen från rikstinget. Jag hade gjort lite fel kan man säga. Så jag tränar på att göra det rätt.





Malin Gabrielsson kommer du ihåg?
Posted by Elisabeth Wäneskog on den 14 oktober 2015


Hejdå!
/M 

måndag 4 januari 2016


God morgon!
Kul att vara tillbaka på jobbet. Nu kom Helena också – jättebra för då får jag äntligen berätta om julhelgens alla nya idéer.
 

 
Läser i dagens VLT om en patient som tack vare den nya patientlagen själv kunnat vända sig till Stockholm och Örebro och få hjälp där. Hjälp hon inte kunnat få i Västmanland.
 
De flesta patienter jag pratat med under hösten känner inte till att de kan välja ett annat landsting för öppen vård och inte heller hur de ska göra. Straxt innan jul föreslog jag därför att personalen omedelbart ska få mer information om den nya patientlagen och att landstingets hemsida ska uppdateras så det är lätt för patienterna att förstå hur det går till.
 
Jag tror de allra flesta känner sig nöjda med den vård som finns i Västmanland och helst också vill vårdas så nära hemmet som möjligt, men för de som fastnar i vårdköer och för att alla invånare har rätt till hela den sjukvårdskomptetens som finns i hela landet inom öppenvården – så är det viktigt att kunna välja.
 
I artikeln i VLT står att det ska komma siffror i februari 2016 på hur många från Västmanland som sökt vård i annat landsting. Det ser jag fram emot.
 
/M

lördag 2 januari 2016


Hej!
Året inleddes med traditionsenlig nyårsdagsdans i Skultuna-lagårn.
Mycket folk var det.
En utmärkt start på året!

Foto: Dunkens Dansbilder, Facebook.


Jag gick min första bugg-kurs i Uppsala när jag var 14 år och efter det har min stora hobby varit styrdans. Sen finns en hobby till som nu är ett arbete – politik.

I tonåren var vi ett gäng som åkte med 20 mils omnejd torsdag-söndag och dansade i olika parker, logar och folkets hus. Jag erkänner härmed att jag gillar dansbandsmusik – fast inte all sådan – för precis som inom alla andra genrer finns det stora variationer.
Kanske har du aldrig varit på dans till dansband? De flesta personerna som kommer dit har börjat med att gå några danskurser. Nästan alla kan både bugg och foxtrot. En dans är två låtar. Bandet varierar varannan dans snabb (bugg) och varannan dans långsam (foxtrot). Det är stor skillnad i publik beroende på vilket dansband som spelar. Tillställningarna är nyktra. Alla bjuder upp alla, men det gäller att vara snabb. Kom med!
Alla som tycker dansband, bugg och folkparker är en del av svensk kultur räcker upp en hand! Jag räcker upp min och tror många av er också gör det. Trots det klassas inte dans till dansbandsmusik som kultur i våra momsregler. Det är fel tycker jag!
Avslutar med mitt mest klickade inlägg på Facebook under 2015. En bugg tillsammans med Hallstahammars Tommy Emterby på Kristdemokraternas Rikstingsfest i Västerås också det en riktigt kul kväll.








Malin Gabrielsson kommer du ihåg?
Posted by Elisabeth Wäneskog on den 14 oktober 2015
 


Nu hoppas vi på ett bra 2016!

/M